Centrala pe lemne: Avantajele și dezavantajele acestui sistem de încălzire

0
81

Centrala pe lemne: Avantajele și dezavantajele acestui sistem de încălzire

Încălzirea folosind centrala pe lemne este o opțiune ideală pentru zonele unde nu există acces la gaze, aceasta fiind cea mai bună variantă pentru a asigura locuinței căldură și apă menajeră.


O astfel de centrală pe lemne este mai populară în zonele rurale, acolo unde folosirea lemnului este ideală pentru a produce căldură, căldura care mai apoi este distribuită în întreaga casă.

Avantajele unei centrale pe lemne

Am pregătit pentru tine o serie de avantaje pe care le are o centrală pe lemne.

Economisirea banilor

Utilizarea unei centrale pe lemne poate fi o opțiune mult mai ieftină decât încălzirea cu gaz sau cu electricitate, acolo unde nu există acces la gaze.


Costul lemnului a fost dintotdeauna mai mic decât costul gazului sau energiei electrice. Multe gospodării au acces la surse locale de lemn, ceea ce este mult mai avantajos pentru ele.

Gospodăriile care nu necesită încălzire pe lemne, ci doar apă menajeră, pot opta pentru un astfel de boiler pe lemne.

Nu vei depinde de rețelele de curent sau gaze

O centrală pe lemne îți oferă o sursa de încălzire independentă. Astfel, nu vei fi afectat de eventualele pene de curent sau probleme cu rețeaua de gaze.


Acest lucru poate fi un avantaj foarte mare, mai ales în zonele rurale, unde infrastructura de transport de energie este mai puțin dezvoltată și problemele apar mult mai des.

Opțiune ecologică

Centrala pe lemne este o opțiune ecologică pentru încălzirea casei, lemnul fiind un combustibil regenerabil. Arderea lui nu contribuie la creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Acest lucru face ca locuința ta să fie prietenoasă cu mediul înconjurător.

Ușor de întreținut și utilizat

Centrala pe lemne este destul de ușor de folosit, dar și ușor de întreținut. Ea nu are nevoie de o înlocuire regulată a componentelor. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă ca lemnele să fie uscate.


Te poate ajuta să economisești

Dacă utilizezi centrală pe lemne cu un sistem de termoizolare bine dezvoltat, vei reuși să menții o temperatură constantă în interiorul casei tale.

Acest lucru te ajută să reduci necesitatea încălzirii suplimentare prin alte surse așa cum poate fi, de exemplu, un calorifer electric.

Dezavantajele centralei pe lemne

Spargerea lemnelor

Unul dintre dezavantajele principale ale centralei pe lemne este că acest sistem necesită spargerea lemnelor în cantități destul de mici pentru ca ele să încapă în sobă.

Mai mult decât atât, vei avea nevoie de un spațiu de depozitare uscat. De asemenea, trebuie să fie suficient de mare pentru a depozita lemnele și pentru a le menține rezistente pe durata iernii.

Curățenia

O centrală pe lemne va genera multă cenușă, murdărie și resturi de lemne, iar pe toate acestea trebuie să le cureți zilnic.

sursa foto: Pinterest