Design funcțional pentru bucătării mici: Cum să exploatezi fiecare centimetru

Design funcțional pentru bucătării mici: Cum să exploatezi fiecare centimetru

Amenajarea unei bucătării mici poate părea o provocare, dar cu planificare atentă și design inteligent, chiar și cele mai restrânse spații pot fi transformate în zone funcționale și atractive.


Acest articol îți va oferi sfaturi și idei pentru a maximiza fiecare centimetru din bucătăria ta mică, transformând-o într-un spațiu eficient și plăcut din punct de vedere estetic.

1. Alege mobilier multifuncțional

Într-o bucătărie mică, fiecare piesă de mobilier trebuie să își justifice prezența. Alege opțiuni care servesc mai multor scopuri.

 • Mese pliabile sau extensibile: Acestea pot fi strânse când nu sunt folosite, eliberând spațiu pentru circulație.
 • Scaune și taburete care se pot depozita sub blat: Aceste soluții economisesc spațiu și pot fi scoase doar când sunt necesare.

2. Exploatează verticalitatea

Maximizează spațiul de depozitare vertical fără a încărca vizual bucătăria.


 • Dulapuri până în tavan: Utilizează înălțimea pereților pentru a adăuga dulapuri suplimentare, care pot stoca lucruri folosite mai rar.
 • Rafturi deschise: Acestea pot fi folosite pentru a păstra obiecte frecvent utilizate la îndemână, dar și pentru a expune elemente decorative care adaugă personalitate bucătăriei.

3. Folosește culori și materiale care măresc spațiul

Culorile deschise și finisajele lucioase pot face ca o bucătărie mică să pară mai mare și mai aerisită.

 • Culori deschise pe pereți și dulapuri: Alege nuanțe de alb, crem sau pastelate pentru a reflecta lumina și a da senzația de spațiu.
 • Suprafețe lucioase și oglindite: Acestea reflectă lumina și adaugă adâncime vizuală spațiului.

4. Optimizarea spațiului de lucru – Bucătării mici

Organizarea inteligentă a zonei de lucru poate îmbunătăți funcționalitatea și fluxul într-o bucătărie mică.

 • Triunghiul de lucru eficient: Asigură-te că frigiderul, chiuveta și aragazul sunt plasate într-un triunghi funcțional pentru a minimiza deplasările inutile.
 • Blaturi retractabile sau extensibile: Acestea pot fi folosite ca spații suplimentare de lucru și pot fi retrase când nu sunt în uz.

5. Soluții inteligente de depozitare pentru bucătării mici

Folosirea inovatoare a soluțiilor de depozitare poate ajuta la menținerea ordinii și la maximizarea spațiului disponibil.


 • Organizatoare interne pentru sertare și dulapuri: Acestea pot ajuta la maximizarea spațiului de depozitare și la păstrarea lucrurilor organizate.
 • Sisteme de depozitare ascunse: Gândește-te la soluții care permit depozitarea în locuri neașteptate, cum ar fi în spațiul neutilizat din spatele plintei.

6. Iluminarea din încăpere

O iluminare bună este crucială într-o bucătărie mică, nu doar pentru funcționalitate, dar și pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare.

 • Iluminat sub dulapuri: Aceasta adaugă lumină suplimentară acolo unde este necesar, fără a ocupa spațiu pe blat sau pe tavan.
 • Lămpi de accent: Folosește lumini de accent pentru a ilumina zonele de lucru și pentru a adăuga un element decorativ.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI