Confectionarea si decorarea lumanarilor pentru o atmosfera magica – Partea a II-a

Confectionarea si decorarea lumanarilor pentru o atmosfera magica – Partea a II-a

In articolul anterior, Confectionarea si decorarea lumanarilor pentru o atmosfera magica – Partea I, am discutat despre materialele de care ai nevoie pentru a confectiona lumanari parfumate, tipurile de ceara pentru lumanarile pe care le faci acasa, fitilul folosit si unde se gaseste acesta de cumparat, esenta de parfum, pigmentul pentru lumanarea pe care vrei sa o faci, dar si matritele pentru turnarea lumanarilor.


Astazi vom discuta despre tehnicile de turnare pentru ca tu sa faci singur, acasa, lumanari parfumate, absolut deosebite.

Metode de turnare a lumanarilor

Dintre metodele de turnare a lumanarilor enumeram: metoda clasica de turnare a lumanarilor, metoda cu pereti dubli, metoda cu pereti exteriori, metoda cu cuburi de gheata, metoda simpla prin scufundare, dar si metoda prin utilizarea gelului pentru lumanari.

In articolul de astazi vom discuta despre metoda clasica de turnare a lumanarilor, iar in articolele urmatoare despre celelalte metode. In acest fel, tu vei putea alege care este cea mai potrivita optiune pentru tine.


Metoda clasica de turnare a lumanarilor

Matrita: se calculeaza cantitatea aproximativa de ceara necesara pentru o matrita. Pentru aceasta se umple forma respectiva cu apa, apoi se toarna intr-un vas gradat. 100 ml de apa corespunde unei cantitati de 90 de grame de ceara solida. Se pune matrita la uscat. Ca baza se foloseste partea de sus sau de jos a unei cutii cu interior din aluminiu. Aceasta cutie se gaureste si se introduce aici fitilul. Se taie fundul cutiei pentru a putea turna in ea ceara topita.

Daca se foloseste o cutie de racoritoare, aceasta se taie la marimea necesara, i se gaureste fundul, iar in orificiul obtinut se introduce fitilul. In cazul cutiilor din papier mache se procedeaza in mod asemanator.

Matritele termorezistente care se gasesc in magazinele de hobby sunt deja prevazute cu un orificiu pentru fitil. Se introduce fitilul in orificiu, apoi se toarna ceara topita in recipient.


Fixarea fitilului

Fixarea fitilului: Se leaga un nod dublu pe unul dintre capetele fitilului, apoi se taie la lungimea corespunzatoare. Se introduce in orificiul bazei astfel ca nodul sa astupe orificiul. Daca este necesar, orificiul se astupa si cu putina pasta de modelat sau cu ceara topita. Fitilul se leaga pe un betisor de frigarui si se suspenda pe marginea vasului ca acesta sa stea intins.

Apoi, se umple un vas mare de apa in care se introduce vasul pentru topit. Vasul pentru topit trebuie sa fie cu coada lunga, cu cioc si termorezistent. Parafina solida sau granulata se introduce in vasul pentru topit si sa se lasa sa se topeasca incet, la foc mic. Daca adaugati la ceara si stearina, aceasta se topeste in prealabil, asa cum am discutat in Partea I a acestui articol: Confectionarea si decorarea lumanarilor pentru o atmosfera magica – Partea I.

Bate usor partea laterala si fundul matritei pentru a reduce numarul bulelor de aer care se vor forma in timpul turnarii.


Dupa ce se raceste ceara se indeparteaza pasta de modelat pentru a scoate lumanarea din matrita. Apoi, tot ce trebuie sa faci este sa prinzi batul de frigarui si sa tragi usor lumanarea afara.

Fitilul de deasupra se scurteaza, apoi capatul lumanarii se netezeste frecandu-l usor de fundul unei tigai incinse.

Atentie! Vasul cu ceara nu se aseaza niciodata direct pe foc, deoarece de la caldura ceara se poate aprinde. Ceara se topeste mereu la bain-marie: se pune apa la fiert intr-un vas mai mare, iar deasupra se introduce vasul de topire. Inainte de turnarea in matrite vei astepta ca ceara sa se raceasca putin, dar ai grija ca aceasta sa ramana suficient de lichida.

Trucuri necesare in cazul unor intamplari neprevazute

  • Daca ceara fierbinte se rastoarna pe masa de lucru, se asteapta pana se raceste, altfel ea putand fi indepartata cu usurinta.
  • Daca ceara cade din greseala pe un material textil, acesta se calda asezand deasupra si dedesubtul sau sugative care vor absorbi ceara.
  • La terminarea lucrului, resturile de ceara nu se arunca in chiuveta deoarece aceasta se lipeste de peretii tevilor si se pot infunda.

In articolul urmator vom discuta despre cum se curata uneltele, dar si despre celelalte metode de turnare a lumanarilor.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI