Curatenie in casa: tips & tricks sa te organizezi eficient

Curatenie in casa: tips & tricks sa te organizezi eficient

Curatenia in casa nu trebuie sa te epuizeze, nici sa-ti ocupe intreaga zi. Dezvoltarea unei rutine de curatenie si intretinerea acesteia prin gesturi mici cotidiene te vor ajuta sa obtii o casa curata in scurt timp, cu efort minim. Iata cateva sfaturi pentru o organizare eficienta.


Dezvolta o rutina

Ca sa suporti mai usor un anumit efort, organismul tau trebuie sa se obisnuiasca cu activitatea respectiva. Cel mai bun lucru pentru a deprinde aceasta obisnuinta este sa aloci aceeasi zi pentru curatenie. Dupa cateva saptamani, corpul tau va sti ca este sambata si trebuie sa deretice prin casa. Nu doar ziua trebuie sa fie aceeasi pentru curatenie, ci si traseul. Incepi de fiecare data dintr-o camera si incheie in ultima. Aceasta rutina te va ajuta sa parcurgi eficient intreaga casa, fara sa sari peste anumite zone, dar si fara sa pierzi timpul intorcandu-te dintr-un colt in altul. Este bine ca atunci cand iesi dintr-o camera sa nu mai fii nevoit sa te intorci pentru retusuri.

De sus in jos si de la stanga la dreapta

Odata intrat intr-o camera, tine cont de cateva sfaturi care te vor ajuta sa nu lucrezi inutil. Daca incepi prin a sterge praful de pe masuta de cafea si continui cu curatarea draperiilor, sa nu te miri daca vei observa praful depus la loc pe masa. Cel mai intelept este sa incepi cu stergerea prafului din zona superioara a camerei, chiar cu corpurile de iluminat. Eliminand sursele de praf de sus te vei putea apropia de mobilier si pardoseala. In continuare, poti folosi aspiratoare cu si fara sac, important este sa fii consecvent. Daca in fiecare camera vei incepe de la stanga spre dreapta si de la peretele opus usii de acces spre intrare, in momentul cand vei iesi din incapere vei lasa in urma ta totul curat. Cu ajutorul acestor automatisme, nu vei risca sa lasi zone necuratate.

Foloseste instrumentele potrivite

Produsele de curatenie se gasesc in atat de multe sortimente, incat acopera orice buget si orice pretentii in materie de eficienta. Tine cont de suprafetele care predomina in casa ta si asigura din timp stocul instrumentelor potrivite. Pentru a nu face o multime de drumuri inutile din dormitor pana la dulapul cu produse de curatat, este bine sa iei cu tine in fiecare camera acele recipiente de care vei avea nevoie. Poti folosi chiar o galeata in care sa pui doar ceea ce vei folosi pentru textile, lemn, metal, sticla sau piatra. In baie si bucatarie pot avea dulapuri speciale cu produse de curatat pentru gresie si faianta, pentru geamuri si oglinzi, pentru chiuveta si aragaz, pentru vasul de toaleta si cabina de dus sau cada.


Gesturi mici de intretinere zilnica

Curatenia unei case dureaza doar daca o intretii. Parintii cu copii mici stiu foarte bine cat de des se poate intampla ca in prima seara dupa o zi lunga de curatenie sa te uiti in urma si sa ti se para ca nu ai facut nimic. Insa chiar si cei mici poti fi invatati cu o disciplina a curateniei, in special in camera lor, la jucarii. 

In timpul programului de joaca, lasati-i sa experimenteze orice doresc, insa la final incurajati-i sa stranga jucariile si sa le aseze la locul lor. Pe masura ce cresc, implicati-i in asezarea si strangerea mesei si a asternuturilor in care dorm. Astfel, la maturitate vor deprinde experienta unei case ordonate, in care seara lucurile sunt asezate la locurile lor. Intr-o astfel de casa, curatenia saptamanala este doar o activitate de rutina.

Ideile de mai sus iti pot oferi mai mult timp petrecut in mod placut cu familia sau te pot scoate din incurcatura unei vizite neanuntate, atunci cand casa iti este dezordonata.


 sursa foto: piqsels

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI