Gradina de legume pe timp de toamna: lucrari esentiale si sfaturi utile

Gradina de legume pe timp de toamna: lucrari esentiale si sfaturi utile

Zilele de toamna sunt importante pentru gradina de legume atat in ceea ce priveste strangerea roadelor, dar si pregatirea terenului pentru anul urmator.


De asemenea, toamna este momentul cand te poti bucura de legumele pe care le-ai plantat la sfarsitul verii. Atat varza, conopida, spanacul, ceapa verde, dar si alte legume, toate cresc frumos si sanatos pe timp de toamna, fiindu-le prielnic acest anotimp racoros.

Avantajul zilelor tomnatice este ca legumele nu mai trebuie irigate atat de des, insectele si daunatorii incep sa dispara, iar buruienile nu mai cresc atat de bogat pe langa recolta ta bogata. Este un anotimp frumos, ce ne aduce racoarea pe care o asteptam de mult, dar este si un anotimp inca prielnic pentru legumele noastre.

Lucrari esentiale in gradina de legume pe timp de toamna

Recoltarea legumelor

Recoltarea roadelor muncii tale, dar si depozitarea si conservarea acestora se face in aceasta perioada. Fie ca alegi sa pui castravetii la murat in otet, ca vrei sa congelezi verdeata sau ca ai alte retete de legume conservate, toate aceste retete iti vor pastra legumele in anotimpul rece pentru ca tu sa poti sa le prepari pe timp de iarna.


Tine cont de faptul ca legumele pot fi conservate si cu mai putini conservanti chimici, fiind mai sanatoase in acest mod.

Adunarea semintelor pentru recolta de anul viitor

Alege cele mai frumoase legume si aduna semintele pentru ca recolta de anul viitor sa fie cel putin la fel de gustoasa si de bogata.

Depozitarea semintelor se face in locuri racoroase si uscate. Este important sa folosesti semintele pentru plantare chiar in anul urmator deoarece depozitare lor pe termen lung duce la degradare.


Curatarea straturilor goale

Daca nu mai ai straturi in care sa plantezi legume sau fructe, acum este momentul sa le cureti. Foloseste resturile vegetale pentru compost. Sunt naturale, sanatoase si benefice pentru a fi repuse in pamant. Citeste trucurile din articolul nostru pentru a obtine un compost calitativ pentru solul tau.

Truc important: Atunci cand cureti straturile si le sapi, incearca sa le sapi ceva mai adanc decat de obicei. In acest fel, te vei asigura ca eventualele cuiburi de daunatori din sol vor fi distruse, iar recolta ta de anul viitor va fi mult mai sanatoasa. Acest truc este folositor mai ales pentru persoanele care nu sunt multumite de recolta lor actuala. In acest fel, reusesti sa reimprospatezi pamantul.

Mulcirea, un pas important ce trebuie efectuat in gradina de legume

Odata ce procesul de mai sus este complet, este timpul sa acoperi pamantul cu un strat de mulci pentru a il proteja de vremea urata. Poti folosi atat resturi vegetale, cat si un strat de pietris sau folie geotextila.


sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI