Totul despre fertilizare si deficientele de nutrienti ale solului din gradina ta

Totul despre fertilizare si deficientele de nutrienti ale solului din gradina ta

Pentru a creste sanatoase, plantele au nevoie de cantitatea potrivita de nutrienti. Aceasta cantitate de nutrienti vine sub forma de fertilizatori. Fertilizatorii se vand la florarii sub o multime de denumiri, insa gasiti si varietati speciale pentru plante cu flori, trandafiri, dar si fertilizatori specifici pentru citrici sau palmieri.


Cum se foloseste fertilizatorul

Fertilizatorul se adauga direct in pamant pentru a fi absorbit cu ajutorul radacinilor. De asemenea, se poate aplica si pe frunze, sub forma de spray. Doza recomandata de fertilizator se gaseste, de obicei, pe etichetele fertilizatorului.

Vermicultura sau cum te ajuta ramele sa ii redai solului tau fertilitatea

Tine cont de echilibrul dintre elemente

Cel mai bun fertilizator este unul care ofera cate putin din toate elementele. Acest „fertilizator echilibrat” poate fi folosit in diferite moduri:

  • adauga-l in momentul plantarii;
  • imprastie-l peste razoare, sub forma de strat sezonier;
  • aplica-l sub forma de solutie diluata pe rasadurile tinere sau ca „vitaminizant” in perioadele de crestere.

Ingrijirea solului pentru a te bucura de o recolta bogata

Deficiente de nutrienti – Totul despre fertilizare

Solurile bine echilibrate asigura eliberarea nutrientilor pentru hranirea plantelor. Adaugarea unui fertilizator nu va rezolva problema pe termen lung, in schimb imbunatatirea solului o va face. Deficientele de nutrienti se pot manifesta in diverse moduri, cum ar fi: cresterea deformata sau oprire din crestere, frunze care se ingalbenesc sau se pateaza ori ale caror margini se onduleaza. De asemenea, se mai pot manifesta prin maturizarea prematura a fructelor, ofilire sau radacini care cresc greu.


Unele deficiente sunt comune pentru anumite tipuri de plante. De exemplu, pomii fructiferi cu frunze galbui si nervuri verzi beneficiaza de pe urma unui supliment de fier chelat (ingrasamant foliar) din cand in cand. Frunzele mature de gardenie care devin si ele galbene sau maronii pe margini au nevoie, de obicei, de un vechi remediu al gradinarilor: un amestec de magneziu si saruri Epsom (sulfat de magneziu) dizolvate in apa.

Sarea amara (Epsom) si beneficiile ei in gradina

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI