Traditii romanesti, superstitii, mituri interesante si legende de Craciun

Traditii romanesti, superstitii, mituri interesante si legende de Craciun

Astazi am adunat cateva traditii romanesti, superstitii si mituri interesante atat din tara noastra, cat si din intreaga lume.


Fiecare sarbatoare are miturile, superstitiile si traditiile ei. In seara de Sfantul Andrei se pune grau la incoltit, nu ai voie sa iti piepteni parul, dar exista si alte astfel de superstitii de care romanii tin cont. De Craciun, fiecare zona din tara are superstitiile si miturile ei, iar fiecare tara are legende deosebit de frumoase si interesante.

Despre Craciun, traditii romanesti si obiceiuri vechi

Craciunul este cea mai populara sarbatoare din an. Pe data de 25 decembrie sarbatorim nasterea Domnului, iar in urmatoarele doua zile celebram alte doua sarbatori ortodoxe. Cele trei zile de Craciun sunt sarbatorite in intreaga tara cam la fel, insa obiceurile difera de la o zona la alta.

De exemplu, in Oltenia, gospodarii se trezesc in Ajunul Craciunului devreme, fac focul in soba si stau la gura acesteia cu o crenguta din copac zicand „Buna dimineata lui Ajun, C-a venit intr-un ceas bun, Sa ne-aduca porcii grasi si unturosi si oamenii sanatosi…”.


Colindatul crestin

Cei mici se pregatesc in Ajunul Craciunului, pe inserat, in toate satele din tara pentru a se duce sa colinde. Pentru vestirea Nasterii Domnului copiii se duc cu steaua si ei sunt primiti de gazde si rasfatati cu mere, colaci, nuci si, mai nou, cu bani.

In Maramures, dar si in Bucovina se duc la colindat si oameni in toata firea. Obiceiul este ca o gasca mica de oameni sa porneasca la colindat. Apoi, se continua colindul chiar cu gazdele celor de la casele unde au fost sa cante.

Tot in Maramures, exista si „Jocul Mosilor”, un obicei la originea caruia se crede ca a stat o ceremonie straveche de cinstire a mortilor. Copiii si tinerii ies pe ulitele din sat cu biciul, dupa ce au fost la colindat. Aici, colindatorii poarta masti si se duc la gazde pentru a ii speria si pentru a le ura un an mai bun.


Impodobirea bradului

O alta traditie ce este populara in intreaga lume: impodobirea bradului. De obicei, impodobirea bradului se face in seara de 24 decembrie. Cu toate acestea, pentru a isi bucura copiii, familiile aleg sa impodobeasca bradul pe data de 6 decembrie, de ziua Sfantului Nicolae.

Pe data de 25 decembrie, copiii se trezesc dimineata si sub brad gasesc cadouri de la Mos Craciun.

Pentru inspiratie atunci cand vine vorba de impodobirea bradului, ti-am pregatit aici cateva idei frumoase:


Postul Craciunului

Exista si o perioada in care se tine post. De pe data de 15 noiembrie pana pe data de 24 decembrie oamenii tin post si nu mananca produse de origine animala. Postul Craciunului se tine in cinstea Fecioarei Maria, dar este o ocazie ideala pentru a ne purifica si detoxifia organismul.

Postul Craciunului este benefic atat pentru sufletul nostru, cat si pentru organism.

mituri si traditii romanesti de Craciun

sursa foto: Unsplash

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI