Postul Craciunului 2020: Obiceiuri, traditii si superstitii interesante
Iata ce traditii, obiceiuri si superstitii interesante aduce postul Craciunului din anul 2020, dar si ce trebuie sa faci in aceasta perioada.
Craciunul este cea mai asteptata si cea mai iubita sarbatoare din an. In perioada sarbatorilor de iarna atmosfera se schimba, iar noi reusim sa fim mai fericiti si mai entuziasmati.
Despre Postul Craciunului
Postul nu este doar o traditie, ci este sanatos pentru organismul nostru, deoarece ne detoxifiem atunci cand renuntam la preparatele de origine animala.
Postul Craciunului incepe de pe data de 15 noiembrie si se termina pe data de 24 decembrie, in ajunul Craciunului. In ziua de 25 decembrie, de Craciun, putem sa mancam carnati, chisca, lactate, cozonac, oua si sa ne bucuram de toate bunatatile pe care le-am preparat pentru masa de Craciun.
Cu toate acestea, trebuie sa avem grija ca in aceste zile sa nu mancam prea mult pentru a nu forta organismul. Am pregatit aici pentru tine cateva trucuri eficiente pentru a te reface rapid dupa masa copioasa de Sarbatori, indiferent daca ai tinut sau nu post.
Postul Craciunului se tine in cinstea Fecioarei Maria si este considerat o pregatire a credinciosilor pentru bucuria sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos.
Iata si ce sa faci si ce sa nu faci in ziua de Sfantul Andrei.
Traditiile si superstitiile postului Craciunului, culese din toate zonele tarii
Fiecare zona din tara are traditiile ei specificice de care tine cont in perioada postului Craciunului, dar si dupa. O traditie veche spune ca de Lasatul Secului familia aduna toate resturile de mancare intr-o fata de masa si a doua zi le arunca spre rasarit, spunand: „Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite”. Se spune ca, in acest fel, oamenii isi protejeaza ogoarele de pasari.
O alta traditie spune ca la intrarea in post, dupa Lasatul Secului, toate oalele se pun cu gura in jos pentru a proteja familiile de necazuri.
De asemenea, se spune ca vremea din postul Craciunului este o prezicere pentru cum va fi vremea in primavara ce urmeaza. O iarna grea spune ca va urma si o primavara cu vreme urata, friguroasa sau cu ploi.
Pe data de 4 decembrie, fiind ziua Sfintei Varvara, nu se lucreaza in mina, femeile nu cos, nu coc, nu se mananca fasole, dovleac si se dau de pomana astazi azime (turte) cu miere.
Daca nu ninge pe data de 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, se spune ca va fi o iarna grea. In aceasta seara, copiii primesc fructe sau o nuia, daca nu au fost cuminti.
Pe data de 24 decembrie se matura invers in casa si nu se duce gunoiul pentru ca asta presupune ca duci norocul din casa. Tot in aceasta zi se incepe orice lucru pentru a avea spor tot anul si nu se da nimic din casa.
sursa foto: Pixabay