Zambila, floarea cu care ne facem primăvara mai frumoasă și mai colorată

Zambila, floarea cu care ne facem primăvara mai frumoasă și mai colorată

Zambila este o floare ce mai este numită de greci și hyakintos, ceea ce înseamnă piatră prețioasă sau giuvaier. Zambila și-a găsit o adoua patrie în Olanda, unde au fost create primele soiuri cu flori involte, încă din anul 1912.


Originea zambilei este în Orientul Apropiat.

Zambila are bulbul de formă sferică cu tunica acoperitoare colorată diferit. Culorile pot fi în alb, galben, albastru sau violet, în funcție de soi. Bulbul este peren. Frunzele sunt liniare, iar florile simple sunt involte, de timp campanulat, grupate câte 10-20 într-un spic. Aceste flori sunt susținute de o tijă groasă și suculentă.

Zambilele înfloresc primăvara devreme și ne fac anotimpul mai frumos și mai colorat.


Cerințele aceste flori frumoase

Zambila are nevoie de terenuri expuse soarelui, argilo-nisipoase și bogate în humus, cu o bună permeabilitate. Temperaturile prea scăzute din timpul iernii distrug bulbii și provoacă degenerescențe.

Cultura

La înființarea unei culturi de zambile se folosesc bulbi. Plantarea bulbilor are loc toamna, în luna octombrie.

Plantare se face la distanțe de 20-25 cm între rânduri și 10-15 cm între bulbi pe rând. La plantările din parcuri, distanțele dintre bulbi sunt de 10-20 cm în toate sensurile. Adâncimea care se îngroapă bulbii este de 10 sau 15 cm, în funcție de mărimea lor.


În regiunile unde sunt iernile sunt aspre este nevoie să se așeze un mulci de frunze sau paie la venirea înghețurilor. Primăvara se înlătură materialele organice folosite ca mulci.

În perioada de primăvară, când plantele cresc cu intensitate mare și înfloresc, se aplică următoarele lucrări curente de îngrijire: udatul, afânarea solului, plivirea buruienilor, îngrășarea. La o perioadă de aproximativ 3 sau 4 ani, bulbii se scot din pământ în lunile iunie, când frunzele sunt uscate. Aceștia se usucă, se curăță și se sortează după mărime, iar apoi se păstrează în magazii până toamna.

Bolile și dăunătorii zambilelor

În ceea ce privește bolile și dăunătorii, zambilele sunt atacate de bacterioză sau boala galbenă. Aceasta produce îngălbenirea și ofilirea frunzelor, după care penetrează în tunicile bulbului.


Pentru a combate boala galbenă zambilelor, este important să te ocupi de dezinfecția solului, de alternanța culturilor, dar și de tratarea termică a bulbilor la 35°C sau 38 °C, care permite depistarea și înlăturarea bulbilor infectați în depozite.

O altă boală de care pot suferi zambilele este putregaiul negru al bulbilor. Acesta produce pagube mari în anii cu precipitații frecvente și temperaturi moderne. Frunzele se îngălbenesc de la vârful în jos, iar bulbul este afectat de un putregai umed, care pot produce bruunificarea și distrugerea lui.

Pentru a combate această boală, este important să distrugi plantele bolnave, să le tratezi termic bulbii, dar și să îi tratezi chimic înainte de plantare.

Micșunica – O floare fragilă, delicată, o plantă ideală pentru orice curte

Carciumareasa, tarancuta din gradina care explodeaza in culori magnifice

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI